Objednávka

Jak vybrat knihu jako dárek pro dítě

8.11.2023 | Redakce Palmknihy

Pro malé ratolesti je kniha vždy správnou volbou. Knihy nejenže poskytují dobrodružství a učení, ale také posilují lásku ke čtení. Avšak, jak vybrat tu správnou knihu pro dítě? Důležité je brát v úvahu věk, protože zájem o knihy a jejich složitost se mění s věkem. Zde je pro vás průvodce, jak vybrat knihu jako dárek pro dítě podle věku. 
 

Pro batolata (0-2 roky)

Pro nejmenší děti jsou vhodné knihy s velkými obrázky, jednoduchými texty a texturami, které mohou omakat. Knihy, které zahrnují základní barvy, tvary a zvířata, jsou ideální pro rozvoj smyslů. Doporučit můžeme například Knihovničku První knížky pro miminko, leporelo Barvy s roztomilými ilustracemi s hmatovými prvky nebo knížka Packa a Vivaldi, která obsahuje skladby Antonia Vivaldiho. 

Pro předškoláky (3-5 let)

Tato věková skupina ráda čte krátké příběhy s ilustracemi. Knihy o přátelství, zvířatech a základních dovednostech jsou skvělou volbou pro předškoláky. Přemýšlejte o knihách, které obsahují jednoduché hádanky nebo výzvy k interakci. Mezi takové patří například krásně ilustrovaná knížka Gerda Příběh velryby. Další takovou je kniha Nerozlučný přátelé, která vypráví o neobyčejném přátelství Králíčka a Sovičky. V neposlední řadě je to pak léty prověřená klasika v podobě Medvídka Pú

Pro školní děti (6-12 let)

Pro děti v tomto věku můžete vybírat knihy, které odpovídají jejich zájmům. Přečtou si je už samy, takže zvažte jejich oblíbená témata, jako jsou dobrodružství, fantasy, sci-fi nebo historie. Také můžete zvolit knihy, které poskytují užitečné informace nebo učí hodnoty. Mezi osvědčené klasiky patří rozhodné série o malém čarodějovi Harry Potterovi. Pokud však máte doma malého dobrodruha pak jej potěší kniha Alchymistova šifra a ideální volbou je také Vánoční příběh Sobí přání.

Pro teenagery (13+ let)

Pro starší děti a teenagerky je důležité brát v úvahu jejich zájmy a hledat knihy, které je osloví. Mladí dospělí často čtou knihy s komplexními postavami a hlubokými tématy. Můžete zvážit knihy o dospívání, romantice, dobrodružství nebo třeba dystopie. Například s komiksem Srdcerváči nešlápnete vedle, pokud ale vaše děti dávají přednost světu fantazie a dobrodružství potěšit by je mohla kniha Železná vdova či Krutý princ

Není to jen o věku

Záleží také na zájmech dítěte a toho, co ho baví. Kromě toho můžete vždy vsadit na klasické dětské knihy, které jsou oblíbené u většiny generací, jako je Malý princ, Včelí medvídci nebo již zmíněný Harry Potter. 

Dárkem knihy nejenže přinesete radost a dobrodružství do života dítěte, ale také podpoříte jeho vzdělávání a fantazii. Ať už vybíráte klasiku nebo moderní bestseller, kniha je vždy dárek, který má trvalou hodnotu. 

Až se tedy budete rozhodovat, co darovat dítěti, nezapomeňte na kouzlo knihy a to, jak mu může otevřít svět nových příběhů a dobrodružství. 

Nevybrali jste si? Zkuste se inspirovat v našich knižních tipech.

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat