Objednávka

Šikmý kostel: recenze románové kroniky

Šikmý kostel: recenze románové kroniky

3.6.2024 | Redakce Palmknihy
dubnovém přehledu knižních novinek jsme vás informovali o tom, že brzy vyjde pokračování úspěšné románové kroniky Šikmý kostel. Tento titul už nyní zakoupíte v tištěné i e-knižní podobě. Karin Lednická, která je známou nakladatelkou se pustila do detailního bádání po minulosti dnes již ztraceného města Karviná. Příběhy postav skládala historie místních obyvatel, které nalezla v dostupných publikacích, ale také z rozhovorů s pamětníky, kteří mají pohnutý osud oblasti stále v paměti.
To, že se jedná i o čtenářsky úspěšný počin, dokazuje i vysoká účast na přednášce Karin Lednické na festivalu Svět knihy a především pak potlesk ve stoje, kterého se autorka na konci dočkala.

Knižní kronika je fascinujícím příběhem převážně jedné rodiny, která zažila štěstí a radost, ale také čelila řadě těžkých rozhodnutí. V tématu nám Šikmý kostel lehce připomíná ságu Rougon-Macquartů od Émila Zoly, kdy sledujeme vývoj jednotlivých postav od jejich narození a někdy až po jejich smrt. Ukazuje, co s člověkem udělá násilné vytržení kořenů. Tedy, jaké v nás může zůstat prázdno, když nám seberou rodné město a začnou nám tvrdit, že nikdy ani neexistovalo. Ačkoliv se to může zdát banálním problémem, jak sama autorka řekla, dokud si tím člověk opravdu neprojde, těžko tomu porozumí.

Šikmý kostel (díl první)

První díl nás zavede do roku 1894, kdy se seznamujeme s Bárou a její rodinou, která se přes různé nástrahy doby a tragických události musí postarat o své tři dcery, které se postupem let stanou nedílnou součástí děje a v budoucnu sledujeme i jejich osudy a životní rozhodnutí. První kniha nás také postupně seznamuje s oblastí ztraceného města, po kterém dnes zůstal jen Šikmý kostel. Sledujeme také historické události během první světové války a těsně po ní, které mnoho z nás ze školních lavic nezná. Pamatujeme si, že po skončení války nastal v nově vznikající republice klid a radost z vlastního státu, ale málo kdo ví, že v oblasti Karvinska probíhala občanská válka, která byla plná krutosti a vyžádala si nemalé ztráty na životech.

Šikmý kostel druhý díl

V druhém díle se opět vracíme k rodině, která se již v první knize rozkvetla o nové členy a další rodiny, které se spojily sňatky či přátelstvím. Tentokrát je však před naše hrdiny postavena druhá světová válka, okupace a křivdy, které si hrdinové nesou po vzniku republiky a vytvoření hranice států Československa a Polska. V čele děje stojí dcery Báry, ale také hrdinové a známí této ženy z prvního dílu. Jsme svědky krutostí Třetí říše, ale také zloby, která v obyvatelích přetrvávala od konce první světové války. Naši hrdinové jsou vystaveni nuceným pracím v říši, pracovním táborům v nechvalně známé Osvětimi, ale také v této době prožívají radost a lásku.

Šikmý kostel třetí díl

Děj druhého dílu končí v roce 1945 a otevírá tak cestu třetímu pokračování, které právě vyšlo. Kniha s podtitulem románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961 pokračuje tam, kde jsme se s hrdiny předchozího dílu rozloučili. Tentokrát budeme děj převážně prožívat společně se sourozenci Ženkou, Wojtkem a Halkou. S dětmi Barky, která nás provázela prvním, ale především druhým dílem. Válka sice skončila, ale pro Karvinou a její obyvatele klid nepřichází. Musí se totiž vyrovnat s minulostí a mnozí budou také obhajovat svá rozhodnutí, před která byli postaveni. S nástupem komunistické strany také přichází do této oblasti nový řád a nové výzvy, které prověří charaktery některých postav a určí osud dnes již ztraceného města. Karin Lednická nám opět představí události, které jsou obecně velmi neznámé, a tak budeme možná opět překvapeni, co všechno se v naší zemi událo a kolik toho stále nevíme. Třetí pokračování neztrácí na své kvalitě a je opět v mnoha směrech velmi kvalitním počinem v současné české literatuře.

Románová kronika Šikmý kostel je bravurně odvedená práce, která rozhodně stojí za vaši pozornost. Autorka odvedla skvělou práci na poli rešerší, kdy známé i neznámé události skvěle zakomponovala do děje. Svým stylem vyprávění vás vtáhne do děje a jen tak vás nepustí. Všechny tři díly jsou vyprávěny v různých kapitolách z pohledu několika postav, díky čemuž můžete lépe vnímat pocity a pohnutky každé postavy zvlášť. A věřte, že jakmile se začtete, budete chtít o ztraceném městě vědět víc než si myslíte a snad i víc pochopíte tu prázdnotu, kterou obyvatelé zaniklé Karviné cítili.

Připojte se k naší komunitě milovníků knih

Buďte součástí vášnivé čtenářské rodiny! Zanechte svůj email a dejte nám šanci vás inspirovat a rozšířit váš literární obzor.

Díky pravidelnému přísunu našich e-mailů budete vždy první, kdo se dozví o:

• Akčních slevách 

• Speciálních akcích (významná knižní výročí a události, soutěže atd.)

• Knižních novinkách

• O tom, co se v knižním světě děje

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat