Objednávka

Doprava zdarma pro všechny objednávky přes Zásilkovnu až do 19. 6. 

Pride Month 2024 a queer knihy

Pride Month 2024 a queer knihy

21.5.2024 | Redakce Palmknihy
Po celý červen slavíme Pride Month (česky Měsíc hrdosti LGBTQ+). Při této příležitosti vám přinášíme tipy na knihy s queer tématikou, které rozhodně stojí za pozornost. Představíme vám novinky, ale také zabrousíme do klasické literatury, která se  tématikou také zabývala a je důkazem toho, že toto téma není otázkou jen posledních let.
 

Jak už jsme psali, tak queer příběhy nejsou novinkou několika posledních let, jak by mohlo zdát, ale prostupují i klasickou literaturou. Důkazem jsou například romány Jamese Baldwina, Studnu osamění Radclyffe Hall, Nerozlučné Simone de Beauvoir nebo třeba z česky psaných Romány tří mágů Jiřího Karáska ze Lvovic.

Queer literatura nabízí rozmanitou škálu žánrů, od young adult romantiky, přes fantasy a historické příběhy až po současné romány autofikce snažící se poukázat na skutečné problémy, kterým denně čelí queer lidé. Najít můžeme odlehčené příběhy pro mladé, kteří hledají reprezentaci vlastní zkušenosti i sžíravé kritiky současné společnosti přesahující žánrové škatulky. Které naleznete na naší stránce zde.

Že se často jedná o romány velmi kvalitní potvrzují i prestižní ceny. Man Booker Prize v roce 2020 získal Douglas Stuart za Shuggie Bain (český překlad Lenky Sobotové si poté odnesl Magnesii Literu). Autor nás v románu zavede do Skotska 80. let do prostředí chudé dělnické rodiny, v níž vyrůstá malý Hugh "Shuggie". Chlapec si brzy uvědomuje svou odlišnost od jiných dětí ve svém okolí a musí se vyrovnat se šikanou i nedostatečnou podporou v rodině, kterou opustil otec a Shuggieho matka nezvládá samu sebe, natož péči o své děti.

Samozřejmě nemůžeme opomenout výborný román Rozložíš paměť Marka Torčíka, který získal tento rok nejen Magnesii Literu za prózu, ale jako vůbec první vítěz této ceny, i Cenu Jiřího Ortena. Recenzi jsme vám přinesli již dříve a najdete ji zde.

LGBTQ+ knihy pro děti a mládež

V neposlední řadě se v českém prostředí konečně objevují i LGBTQ+ příběhy pro děti. Za zmínku stojí Ani holka, ani kluk o nebinární i trans zkušenosti, Melissa a queer pohádka Princ a princ. Poslední jmenovaná kniha je aktuálně převedena do divadelní podoby v brněnské Polárce.

Ať už hledáte romantiku, drama, klasickou literaturu nebo fantastický svět, u nás si určitě vyberete.  Široký výběr LGBTQ+ knih naleznete na našem webu. Klikněte na odkaz níže a načerpejte inspiraci na zajímavé čtení.

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat