Podrobnosti
-
Nakladatel
Kategorie
-
Formát
- epub, mobi
-
Věkový limit
- 0
-
Jazyk
- čeština
-
Počet stránek
- 432
-
Délka ukázky
- 15 %
-
ISBN epub
- 978-80-756-5068-9
O knize
Proč máslo, maso a sýr patří ke zdravé stravě Celá desetiletí nám tvrdili, že bychom měli omezovat tuk, a že pokud nehubneme a nejsme zdraví, tak se prostě jen dost nesnažíme. Co když je ale problém v samotné nízkotučné stravě? A co když všechna ta jídla, která jsme si odpírali – smetanové sýry a šťavnaté steaky – by...
Proč máslo, maso a sýr patří ke zdravé stravě Celá desetiletí nám tvrdili, že bychom měli omezovat tuk, a že pokud nehubneme a nejsme zdraví, tak se prostě jen dost nesnažíme. Co když je ale problém v samotné nízkotučné stravě? A co když všechna ta jídla, která jsme si odpírali – smetanové sýry a šťavnaté steaky – by nám ve skutečnosti...
Proč máslo, maso a sýr patří ke zdravé stravě Celá desetiletí nám tvrdili, že bychom měli omezovat tuk, a že pokud nehubneme a nejsme zdraví, tak se prostě jen dost nesnažíme. Co když je ale problém v samotné nízkotučné stravě? A co když všechna ta jídla, která jsme si odpírali – smetanové sýry a šťavnaté steaky – by nám ve skutečnosti mohly pomoci bojovat s obezitou, diabetem a onemocněním srdce? Se závěry podloženými devíti lety výzkumu a rešerší odhaluje Nina Teicholzová nemyslitelné: vše, co nám kdy o tuku tvrdili, je špatně. Ve své knize dokumentuje, jak příliš horliví vědci dovolili neprůkazným vědeckým poznatkům ovládnout všeobecné mínění, a stát se výživovým dogmatem. Její živé a poutavé vyprávění předkládá přesvědčivé důkazy, které boří veškeré všeobecné znalosti o tuku ve stravě, a konečně nám umožňuje přivítat chutné pokrmy zpět do našich jídelníčků. *** Nina Teicholzová je novinářka píšící pro Gourmet magazine, The New Yorker, The Economist, The New York Times a The Washington Post. Je také autorkou mnoha reportáží pro National Public Radio. Žije v New Yorku s manželem a dvěma syny. *** „Poutavé čtení pro každého, kdo se někdy pokoušel jíst zdravě. Čte se jedním dechem.“ The Economist „Teicholzová má dar přetavit složitá data do poutavého detektivního příběhu… Tuk – velké překvapení je drásající obžalobou Velkého veřejného zdraví… Víc než jen kniha o jídle a zdraví nebo snad o aroganci; pro náš informační věk je to tragédie. Od úplného počátku jsme měli statistické prostředky, abychom pochopili, proč něco nesedí… měli jsme celý sbor varovných hlasů – byly ale přehlíženy, kritizovány, potlačeny. Měli jsme svého tučného padoucha, a pořád máme.“ The Wall Street Journal