Objednávka

Dnes doprava zdarma při nákupu nad 333 Kč! 

Ze zámoří do Čech

85 % (7)

Kniha - brožovaná

Vyprodáno

373 Kč

Běžná cena 485 Kč

Ušetříte 112 Kč

V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na...
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a...

Ze zámoří do Čech

brožovaná

373 Kč

Podrobnosti

O knize

V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část...
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později...
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.

Hodnocení

85%

(7)

Hodnotilo 7 čtenářů
Ve spolupráci s
Ve spolupráci s Databazeknih.cz

Online knihkupectví Palmknihy vám jako jediný e-shop zobrazují nezávislé čtenářské recenze a hodnocení oblíbeného portálu Databazeknih.cz 

Recenze

Čtenářská recenze

1

3.2.2021
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až k nám. Na pomezí odborné a populárně vědecké knihy - velmi čtivé (bez odborného žargonu, ale dostatečně faktograficky přesné), přitom nepostrádá řádné odkazy (jen minimum poznámek pod čarou, takže laik může drobné písmo ignorovat),...
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až...
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až k nám. Na pomezí odborné a populárně vědecké knihy - velmi čtivé (bez odborného žargonu, ale dostatečně faktograficky přesné), přitom nepostrádá řádné odkazy (jen minimum poznámek pod čarou, takže laik může drobné písmo ignorovat), rejstříky, obsáhlou bibliografii a tabulku odkazů na literaturu o trojce nápojů v nejstarší literatuře, i "dobovou" obrazovou přílohu. Nechybí Summary ;-) Opravdu pěkně se čte, laik ocení související informace (botanika, medicína, zeměpis, zámořské cesty, obchod apod.). Jen více kratších kapitol by bylo vzhledem k objemu textu čtenáři i pro lepší orientaci v čase, místě a nápoji ku prospěchu.
Číst více Číst více

Čtenářská recenze

1

21.1.2021
Zaujímavá kniha, ktorá sa dotýka témy čaju, čokolády, kakaa (a veľmi okrajovo aj tabaku) v kontexte strednej Európy 15-17. storočia. Je skvelé, že dejiny sú zasadené aj do širšieho kontextu a že autor prvú časť knihy venuje dobyvateľom a objaviteľom, ktorí tieto kofeínové nápoje objavili - popisuje ich prvé skúsenosti s týmito nápojmi, ich postrehy, ale aj spôsoby konzumácie miestnym obyvateľstvom....
Zaujímavá kniha, ktorá sa dotýka témy čaju, čokolády, kakaa (a veľmi okrajovo aj tabaku) v kontexte strednej Európy 15-17. storočia. Je skvelé, že dejiny sú zasadené...
Zaujímavá kniha, ktorá sa dotýka témy čaju, čokolády, kakaa (a veľmi okrajovo aj tabaku) v kontexte strednej Európy 15-17. storočia. Je skvelé, že dejiny sú zasadené aj do širšieho kontextu a že autor prvú časť knihy venuje dobyvateľom a objaviteľom, ktorí tieto kofeínové nápoje objavili - popisuje ich prvé skúsenosti s týmito nápojmi, ich postrehy, ale aj spôsoby konzumácie miestnym obyvateľstvom. Druhá časť knihy sa už dotýka šírenia kávy, čaju a čokolády v našom prostredí - opäť sa ukazujú prvé recepty, spôsoby konzumácie, postoje učencov k týmto nápojom, či popisuje sa taktiež fenomén vzniku prvých kaviarní. Kto ich zakladal a kaú mali funkciu? Vo všeobecnosti kniha prináša veľmi dobrý prehľad o téme, ktorú si stanovila skúmať. 4* za prílišné odbáčanie od témy - sú časti knihy, kedy sa vôbec nehovorí o kofeínových nápojoch, či ich konzumentoch - hovorí sa napr. o diéte, či potravinách vo všeobecnosti, čo je síce fajn k všeobecnému prehľadu, avšak do témy knihy to nemusí vždy nevyhnutne zapadať. Koho však táto téma zaujíma, tak určite odporúčam, nájdete čo potrebujete.
Číst více Číst více

Čtenářská recenze

1

3.2.2021
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až k nám. Na pomezí odborné a populárně vědecké knihy - velmi čtivé (bez odborného žargonu, ale dostatečně faktograficky přesné), přitom nepostrádá řádné odkazy (jen minimum poznámek pod čarou, takže laik může drobné písmo ignorovat),...
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až...
Velmi zajímavá kniha se spoustou informací nejen o zmíněných nápojích, ale místech jejich zrodu a pěstování, a po zámořských objevech pak o jejich cestě do Evropy až k nám. Na pomezí odborné a populárně vědecké knihy - velmi čtivé (bez odborného žargonu, ale dostatečně faktograficky přesné), přitom nepostrádá řádné odkazy (jen minimum poznámek pod čarou, takže laik může drobné písmo ignorovat), rejstříky, obsáhlou bibliografii a tabulku odkazů na literaturu o trojce nápojů v nejstarší literatuře, i "dobovou" obrazovou přílohu. Nechybí Summary ;-) Opravdu pěkně se čte, laik ocení související informace (botanika, medicína, zeměpis, zámořské cesty, obchod apod.). Jen více kratších kapitol by bylo vzhledem k objemu textu čtenáři i pro lepší orientaci v čase, místě a nápoji ku prospěchu.
Číst více Číst více

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat