Objednávka

Získejte slevu na nákup až 500 Kč. 

Lahoda

Recenze(13)

83 %

(13 Recenzí)

Jazyk

čeština

Čtivá historie chuti a čichu Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na...
Čtivá historie chuti a čichu Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a...
Čtivá historie chuti a čichu Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané, a mnoho dalšího. V knize Lahoda. Evoluce lidských chutí se prolínají příběhy s nejnovějšími vědeckými výzkumy provedenými u primátů i lidí; kniha se zevrubně zabývá historií chuti, která ovlivnila vývoj člověka a formovala požitky, jež nám jídlo přináší.

Kniha

287 Kč

E-kniha

269 Kč

Tištěná kniha - brožovaná

rok vydání 2022

287 Kč

Běžná cena 399 Kč

Ušetříte 112 Kč

Očekávané doručení 6.5.

Skladem > 5 ks

Podrobnosti

Hodnocení z největšího nezávislého čtenářského portálu

Ve spolupráci s Databazeknih.cz

83%

(13 Hodnocení)

Online knihkupectví Palmknihy vám jako jediný e-shop přináší nezávislé čtenářské recenze a hodnocení oblíbeného portálu Databazeknih.cz 

Populární hodnocení

11.10.2024

3

Velmi pekna kniha - zajimave postrehy a poznatky, na ktere jsem dosud v cesky psanych knihach nenatrefil. Autori maji sympaticky jemny humor. Vadily mi jen tri veci. Jako typicti Americani cpou do knihy osobni zazitky, coz s ohledem na tema je cestovani za kulinarskymi pozitky - pusobi to na me misty dost snobsky (fakt nepotrebuji vedet, jake vino a jaky dezert meli na ktere oslave). Poznamkovy aparat...
Velmi pekna kniha - zajimave postrehy a poznatky, na ktere jsem dosud v cesky psanych knihach nenatrefil. Autori maji sympaticky jemny humor. Vadily mi jen tri veci....
Velmi pekna kniha - zajimave postrehy a poznatky, na ktere jsem dosud v cesky psanych knihach nenatrefil. Autori maji sympaticky jemny humor. Vadily mi jen tri veci. Jako typicti Americani cpou do knihy osobni zazitky, coz s ohledem na tema je cestovani za kulinarskymi pozitky - pusobi to na me misty dost snobsky (fakt nepotrebuji vedet, jake vino a jaky dezert meli na ktere oslave). Poznamkovy aparat je prebujely. Rada poznamek byla velmi zajimava, ale minimalne tretina z nich byla mimo tema - treba jen "vtipny" postreh (ze v Lipsku je spousta primatologu). Mnohem vice bych ocenil poznamky pod carou, namisto neustaleho prelistovavani na konec knihy. Treti slabinou byl cesky preklad. Jako zoolog mohu posoudit, ze prekladatel casto netusil, o cem pise. Rejsek neni totez, co rypos (ani kdyz se poukazuje na rypacek), jak se mu do jedne vety vloudila namisto vrestana vyza je mi naprostou zahadou. Doslovny preklad "jiny druh malpy kapucinske" asi kazdemu ctenari s biologickym povedomim dost zvysi krevni tlak. Podobnych nesmyslnych preslapu je v knize nekolik desitek a vyrazne mi snizovaly pozitek ze cteni. Pokud ale nepatrite mezi choleriky, kteri maji v takove chvili tendenci jit knihu vratit do knihkupectvi jako zmetek, odmeni Vas cetba zajimavym rozsirenim obzoru :)
Číst více Číst více
12.4.2025
Knížka mě zaujala v seznamu novinek knihovny především svým podtitulem a trochu i obálkou. Mamut na špejli - no kde to jinde uvidíte? :D Taky jsem v době čtení chtěla nějakou dobrou non-fiction. Kniha nezklamala. Je to už dva roky, co jsem ji dočetla a spoustu z ní si ještě pamatuju. Podle mých poznámek ze čtenářského deníku se mi četla trochu ztuha, ale to u té literatury faktu tak bývá, i když je...
Knížka mě zaujala v seznamu novinek knihovny především svým podtitulem a trochu i obálkou. Mamut na špejli - no kde to jinde uvidíte? :D Taky jsem v době čtení...
Knížka mě zaujala v seznamu novinek knihovny především svým podtitulem a trochu i obálkou. Mamut na špejli - no kde to jinde uvidíte? :D Taky jsem v době čtení chtěla nějakou dobrou non-fiction. Kniha nezklamala. Je to už dva roky, co jsem ji dočetla a spoustu z ní si ještě pamatuju. Podle mých poznámek ze čtenářského deníku se mi četla trochu ztuha, ale to u té literatury faktu tak bývá, i když je napsaná humorným stylem jako zde. Líbily se mi pasáže např. o tom, že jíst pálivé je pro tělo podobné jako provozovat adrenalinový sport nebo že opice si nechávají kvasit ovoce tím, že ho shodí na zem a nechají pár dní ležet. Experimenty s mamutím masem a bylinkami taky stály za to. Bráno kolem a kolem, já jsem byla se čtením spokojená, i když několika stránkový seznam použité literatury jsem přeskočila. Bez debaty dávám 5 hvězd a určitě doporučuji komukoliv, kdo má trochu zájem o lidské tělo, jídlo a vývoj celkově.
Číst více Číst více

Další knihy od autorů

Verze vašeho prohlížeče je zastaralá!

a může vykazovat chyby v průběhu nákupu či v samotném zobrazení.
Pro nerušený nákup aktualizujte váš prohlížeč na nejnovější verzi nebo zvolte jiný prohlížeč.

Otevřít v Microsoft Edge Přesto pokračovat