Hodnocení z největšího nezávislého čtenářského portálu
95%
(64 Hodnocení)
Online knihkupectví Palmknihy vám jako jediný e-shop přináší nezávislé čtenářské recenze a hodnocení oblíbeného portálu Databazeknih.cz
Populární hodnocení
28.12.2023
15
Nejsem člověk stvořený pro kuchyni; ovšem ani ne tak pro nedostatek nadšení, jako spíš pro typicky mužský přístup – potřebuji jasný postup, žádné rady typu „přiměřeně“, „od oka“ a podobně. V okamžiku, kdy postrádám zkušenosti a netuším, co která ingredience dělá s čím, je pro mě vaření na úrovni středověké alchymie. Nemám-li jasně definovaný postup, dávám od toho ruce pryč, abych o ně třebas nepřišel....
Nejsem člověk stvořený pro kuchyni; ovšem ani ne tak pro nedostatek nadšení, jako spíš pro typicky mužský přístup – potřebuji jasný postup, žádné rady typu...
Nejsem člověk stvořený pro kuchyni; ovšem ani ne tak pro nedostatek nadšení, jako spíš pro typicky mužský přístup – potřebuji jasný postup, žádné rady typu „přiměřeně“, „od oka“ a podobně. V okamžiku, kdy postrádám zkušenosti a netuším, co která ingredience dělá s čím, je pro mě vaření na úrovni středověké alchymie. Nemám-li jasně definovaný postup, dávám od toho ruce pryč, abych o ně třebas nepřišel.
Jana Florentýna Zatloukalová tenhle můj absurdní postoj změnila. Čistě proto, že při čtení jejích receptů se často dozvídám právě ty věci kolem chemie a fyziky, jež s vařením bezprostředně souvisí. V průběhu dvou let se pro mě pečení (to především) zbavilo hávu nejistých experimentů a přešlo v požitkářskou relaxaci.
Letošní Vánoce se tak neobešly bez jasných cílů – vánočky a několika druhů cukroví. To první (když opomenu vizuální dojem) se povedlo na jedničku, to druhé do sebe celá široká rodina s obdivem a nadšením láduje ještě pět dní po Štědrém večeru. Tímto Vám děkuji, paní Florentýno.
Číst více
Číst více
15.12.2018
12
Pokud se vám líbí jiné kuchařky od paní Zatloukalové, bude se vám líbit i tato. Recepty jsou psané krok po kroku, nic nepřeskakují a snadno se v nich zorientuje i naprostý začátečník. Díky tomu je v knize trochu víc textu, než je u kuchařek obvyklé. Ne však o moc. Fotografie nejsou ke každému pokrmu, jsou ale pěkné a vždy je na nich jídlo (2016, Mrs. Wolf).
Pokud jde o samotné recepty, jako tradičně...
Pokud se vám líbí jiné kuchařky od paní Zatloukalové, bude se vám líbit i tato. Recepty jsou psané krok po kroku, nic nepřeskakují a snadno se v nich zorientuje i...
Pokud se vám líbí jiné kuchařky od paní Zatloukalové, bude se vám líbit i tato. Recepty jsou psané krok po kroku, nic nepřeskakují a snadno se v nich zorientuje i naprostý začátečník. Díky tomu je v knize trochu víc textu, než je u kuchařek obvyklé. Ne však o moc. Fotografie nejsou ke každému pokrmu, jsou ale pěkné a vždy je na nich jídlo (2016, Mrs. Wolf).
Pokud jde o samotné recepty, jako tradičně tu najdete škálu obtížností od naprosto triviálních, které byste mohli patlat i s dětmi, po složitější. Tradiční recepty vedle oblíbených vedle trochy exotiky, vždy však ale z běžně dostupných a cenově přijatelných surovin. Je tedy jen na vás, na co si už troufáte a jak pestrou chcete mít nabídku. Krom cukroví (pečeného i nepečeného, nejznámější druhy, 19 druhů) tu najdete i vše ostatní, co se ve sváteční dny hodí. Polévky (kaldoun, rybí), masové pokrmy (martinská husa, štěpánská pečeně), luštěniny (čočka na kyselo, jáhlová kaše), moučníky (štóla, vánočka) a něco málo navíc (svařák, vaječný koňak, pečené kaštany). Celkem 100 receptů vám na chvíli vydrží.
Jako věčný začátečník a nehorázná lama doporučuji všemi deseti.
Číst více
Číst více