Hodnocení z největšího nezávislého čtenářského portálu
%
( Hodnocení)
Online knihkupectví Palmknihy vám jako jediný e-shop přináší nezávislé čtenářské recenze a hodnocení oblíbeného portálu Databazeknih.cz
Populární hodnocení
27.9.2021
Knihu takto tematicky zpracovanou jsem ještě nečetl. Kniha je vhodná pro pracovníky, kteří pracují v oboru gastronomie (kuchař, číšník, servírka, výčepní, pomocná síla v kuchyni, manažer/ka restaurace) a také pochopitelně pro čtenáře, kteří se chtějí podívat pod pokličku této branže. Knihu hodnotím na 90 %.
Na počátku je uvedeno, že „Obsah knihy je napsán s větší či menší nadsázkou a někdy okořeněn...
Knihu takto tematicky zpracovanou jsem ještě nečetl. Kniha je vhodná pro pracovníky, kteří pracují v oboru gastronomie (kuchař, číšník, servírka, výčepní, pomocná...
Knihu takto tematicky zpracovanou jsem ještě nečetl. Kniha je vhodná pro pracovníky, kteří pracují v oboru gastronomie (kuchař, číšník, servírka, výčepní, pomocná síla v kuchyni, manažer/ka restaurace) a také pochopitelně pro čtenáře, kteří se chtějí podívat pod pokličku této branže. Knihu hodnotím na 90 %.
Na počátku je uvedeno, že „Obsah knihy je napsán s větší či menší nadsázkou a někdy okořeněn až do neuvěřitelna. Avšak inspirován je skutečností.“
Kniha je rozdělena do několika částí:
1. PŘEDKRMY – krátké postřehy a zkušenosti z práce číšníků a světa gastronomie
2. POLÉVKY – střepy z placu a okolí
3. HLAVNÍ JÍDLA – 63 povídek, nejobsáhlejší část. Líbily se mi např. tyto povídky: Pracovitá toaletářka Ema, Dentální horor ve Steakhousu u tří kojotích hlav, Bosonohý číšník Pinožka, Manažer gumová hadice, Servírka s rukou v žabích ústech, Svařák s vločkou a mnoho jiných.
4. DEZERTY – básně
V knize se nachází ČÍŠNICKO-ČESKÝ SLOVNÍK, ve kterém nalezneme žargon v této branži, což se mi líbilo. Některé pojmy jsem znal z minulosti (MAGICKÝ OKO aj.), mnoho pojmů jsem slyšel úplně poprvé (RESTROFEJISTA, STAVIT SE NA KAFE, SOJKY, ŠROUBOVÁK aj.).
V závěru knihy se nachází KÓDY KONFLIKTŮ MEZI ČÍŠNÍKEM A HOSTEM, MŇAMMŇAMÓZNÍ KUCHAŘKA se čtyřmi zajímavými recepty na každé roční období a DOSLOV.
Autor pracuje v oboru gastronomie a celou knihou se line humor. Dočteme se také o různých problémech a nesnázích, které mohou v tomto prostředí a v zákulisí nastat.
Kniha obsahuje pěkné ilustrace FRANTIŠKA KOLLMANA. Moc se mi líbí obálka kniha. Je moc pěkná a originální. Snad jsem se ještě nesetkal s takovou obálkou a nemohl jsem se na tuto obálku vynadívat, než se mi do rukou dostala tato kniha.
Je vidět, že autor si dal velkou práci s napsáním této knihy a kombinuje v nich různé literární žánry. U knihy jsem se pobavil a zpříjemnila mi chvíle čtení. Za pozornost stojí, že autor používá různá zajímavá jména svých hrdinů včetně názvů různých restaurací, hospod apod.
Číst více
Číst více