Jídlo na prvním místě čeština

Dostupné formáty a ukázky

Číst hned

Jídlo na prvním místě Přidat do košíku

Jídlo na prvním místě

Dallas Hartwig, Mellisa Hartwigová

Žánr: E-Knihy, Zdraví & životní styl, Zdravá výživa
Počet stran: 336
Nakladatel: Jan Melvil Publishing

Převratná kniha shrnující nejnovější vědecké poznatky o vlivu jídla na zdraví. Věda + zkušenosti tisíců lidí + recepty.  Druhé, aktualizované vydání z roku 2015.# Řekli o knize„Tuhle knihu budete milovat. Je v ní přesný poměr vědy a návodů.“– Robb Wolf, autor The Paleo Solution„Potřebujete-li pochopit, jak strava ovlivňuje vaše tělo a zdraví, nemohli… (více)

O knize

Převratná kniha shrnující nejnovější vědecké poznatky o vlivu jídla na zdraví. Věda + zkušenosti tisíců lidí + recepty. 

Druhé, aktualizované vydání z roku 2015.

# Řekli o knize

„Tuhle knihu budete milovat. Je v ní přesný poměr vědy a návodů.“
– Robb Wolf, autor The Paleo Solution

„Potřebujete-li pochopit, jak strava ovlivňuje vaše tělo a zdraví, nemohli jste si vybrat lepší knihu.“  
– Petr Mára, bloger

„Za mě tedy určitě nejvyšší hodnocení, nemám prostě co vytknout. Vše je podáno skvěle a (což hodně lidí také ocení) konečně česky!“
– Metla, Paleodoupě.cz


# Co se v knize dozvíte

Kniha Jídlo na prvním místě nabízí rozumnou a trvale udržitelnou cestu, jak už navždy změnit styl stravování a s ním i svůj život – a to nečekaným způsobem. Úspěch vám zaručí program Whole30, účinný třicetidenní nutriční restart Dallase a Melissy Hartwigových. Od roku 2009 jejich program pomohl desítkám tisíc lidí zhubnout, zlepšit kvalitu svého života a vybudovat si zdravější vztah k jídlu. Zároveň se jim zlepšila kvalita spánku, nálada i pocit ze sebe samých. Najednou měli větší životní elán, a co víc, mnoho z nich uvedlo, že se „zázračně“ zbavili celé škály nemocí a poruch – za pouhých 30 dní.

cukrovka · vysoký cholesterol · vysoký tlak · obezita · akné · ekzém lupénka · kopřivka · astma · alergie · infekce dutin · migrény · pálení žáhy celiakie · Crohnova choroba · syndrom dráždivého tračníku · deprese sezónní afektivní porucha · poruchy příjmu potravy · ADHD endometrióza · neplodnost · artritida · lymská borelióza · snížená činnost štítné žlázy · fibromyalgie

Autoři vám ukáží, proč mohou určité potraviny negativně ovlivnit to, jak vypadáte, jak se cítíte a jak žijete – i v ohledech, které by vás nikdy nenapadlo spojovat si s jídelníčkem. Navíc vám představí dlouhodobou strategii, jak dobře jíst, a nabídnou vám srozumitelný a podrobný akční plán, který vám pomůže nastavit si zdravý metabolismus, uzdravit trávicí trakt, zklidnit systémový zánět a vypořádat se s nezdravými chutěmi a návyky – a celkově se vztahem k jídlu.

Kniha psaná se směsí vtipu, tvrdé lásky a zdravého rozumu v sobě spojuje nejnovější vědecké výzkumy a dlouhodobé zkušenosti autorů. Přináší příběhy těch, kteří program s úspěchem absolvovali, nákupního průvodce, návod pro plánování jídelníčku, recepty na lahodná jídla a rozsáhlý seznam materiálů ke studiu.

Kniha je doplněna úchvatnými barevnými fotografiemi pokrmů.

Jste to, co jí to, co jíte.

 

# Více o knize a tématu

Navštivte naše stránky o knize a Whole30, moderované zkušenou specialistkou na tento druh stravování. Můžete klást doplňující otázky a podělit se o své zkušenosti.

http://jidlonaprvnimmiste.cz


# Co se změnilo, aneb autoři vám vzkazují

Pojďme rovnou k věci – obsah této verze knihy Jídlo na prvním místě je z 95 procent shodný s původním vydáním. Proč tedy s těmito změnami pět let po vydání původní verze Whole30 přicházíme? Nepřestáváme hledat vylepšení, díky kterým bude program Whole30 zdravější, bude se snáz dodržovat a bude mít pevnou vnitřní logiku. Nejvýznamnějšími změnami jsou následující: 

- Whole30 teď povoluje brambory – pořád si ale nemůžete dát hranolky ani chipsy. Brambory všeho druhu představují opravdové, na živiny bohaté jídlo. Původní vyloučení brambor bylo naše svévolné rozhodnutí, což jsme ostatně v pravidlech Whole30 naplno přiznávali. Nedali jsme bramborám stopku kvůli nedostatku vitamínů ani možnému škodlivému vlivu na trávení, ale protože je lidé mají rádi v podobě hranolků nebo chipsů, a takové chování nechceme v rámci programu podporovat. 

- Dále jsou v pořádku všechny druhy soli, včetně jodizované soli obsahující dextrózu. (Kuchyňskou sůl jste nejspíš beztak už konzumovali, takže tato změna není zase tak převratná.) Kdybychom v tomto bodě neudělali výjimku, nemohli byste si v oněch třiceti dnech dát vůbec nic konzervovaného ani jíst v restauraci! To není zrovna realistické, a kvůli návyku na cukr navíc nikdo nepolyká sůl, takže jsme se rozhodli se solí v programu vůbec nezabývat. 

- Nově jsme uspořádali postup při opětovném zavádění vybraných potravin do jídelníčku. 

- Jemně jsme doladili doporučení týkajících se výživových doplňků. 

- Opravy drobných chyb a překlepů.

 
 

Autor: Dallas Hartwig, Mellisa Hartwigová
Překladatel:
Nakladatel: Jan Melvil Publishing
Počet stran: 336
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-87270-67-7

Doporučujeme také